Electronics World Cover,TOC,and list of posted Popular Electronics articles QST Radio & TV News Radio-Craft Radio-Electronics Short Wave Craft Wireless World About RF Cafe RF Cafe Homepage RF Cafe in Morse Code Google Search of RF Cafe website Sitemap Electronics Equations Mathematics Equations Equations physics Manufacturers & distributors Engineer Jobs Twitter LinkedIn Crosswords Engineering Humor Kirt's Cogitations Engineering Event Calendar RF Engineering Quizzes AN/MPN-14 Radar 5CCG Notable Quotes App Notes Calculators Education Magazines Software,T-Shirts,Coffee Mugs Articles - submitted by RF Cafe visitors Simulators Technical Writings RF Cafe Archives Test Notes RF Cascade Workbook RF Stencils for Visio Shapes for Word Thank you for visiting RF Cafe!

Radio Wittiquiz
December 1937 Radio-Craft

December 1937 Radio-Craft

December 1937 Radio Craft Cover - RF Cafe[Table of Contents]

People old and young enjoy waxing nostalgic about and learning some of the history of early electronics. Radio-Craft was published from 1929 through 1953. All copyrights are hereby acknowledged. See all articles from Radio-Craft.

Radio-Craft magazine solicited inputs from its readers for a series of 'Wittiquiz' questions and answers related to radio and electronic, with a stipulation being that there had to be some aspect of humor included. That meant that some of the multiple choice answer options needed to be inane. For most of the questions, the process of elimination is pretty easy, but a couple could cause some head scratching - especially if you are not really sure of the answer. This group starts at number 28, so obviously preceding issues had questions 1 through 27. At some point I will probably acquire them and post other Wittiquizzes.

Radio Wittiquiz

Free - A 1-year subscription to Radio-Craft to each person who submits a Wittiquiz that in the opinion of the Editors is suitable for publication in Radi-Craft. Read the following Wittiquizes; can you spot the correct answers? Now send in your idea of one or more good Wittiquizes based on some term used in radio, and win an award. (Contest rules at end of dept.)

Radio Wittiquiz, December 1937 Radio-Craft - RF Cafe

(28) When a radio man says that a radio set has lots of "bugs" in it he means -

(a) There are lots of electrons crawling around in the set.

(b) It is infested with insects.

(c) There are unsolved troubles in the set.

(d) There are lots of dizzy comedians or half-wit announcers broadcasting.

    by Carl J. Spehr

 

(29) Parallax is -

(a) A laxative.

(b) A rubber cement.

(c) A method of testing eyes.

(d) A device on a camera to focus it.

(e) An aberration in reading caused by perspective.

    by P. M. Lamberton, Jr.

 

(30) Any "ham" knows that his monitor is a device to -

(a) Check his signal frequency.

(b) Regulate his code speed.

(c) Warn him of too high a volt­age being used.

(d) Prevent interference.

    by Earl Roberts

 

(31) Nichrome is -

(a) The radio center of the U.S.S.R.

(b) A gas which produces a reddish glow when ionized.

(c) A rare element used in radio tube filaments.

(d) An alloy of nickel, chromium and iron having high resistivity and able to withstand high temperature.

    by Eldon Ahwai, San Fernando, Trinidad, B.W.I.

 

(32) If you were sent to find a padder you would look for -

(a) A small rubber mallet used for striking the chassis in checking for "intermittents."

(b) A high-voltage insulating material.

(c) A small adjustable condenser.

(d) A rubber cushion for floating chassis or variable condenser. (e) A machine for stuffing mattresses.

    by R. H. Miner

 

(33) A transformer is -

(a) A wig.

(b) A device for transferring A.C. from one circuit to another by means of electromagnetic induction.

(c) A name for a person who betrays a confidence.

 (d) A beauty parlor operator.

(e) A device that will increase or decrease the potential of an alternating current applied to one of its windings.

    by S. Wilbert Stone, Collingwood, Ontario, Canada

 

(34) A microphone is -

(a) Used to detect the presence of microwaves.

(b) A new type of telephone for people whose ears are not set back as far as the average person's.

(c) A device for converting sound waves into electrical impulses.

(d) A radio tube with loose elements.

(e) A new telephone for children.

    by W. W. Landford

 

(35) When we say "fading" we refer to ­

(a) A term used in dice games.

(b) The gradual decrease of a received signal.

(c) The loss of color, as from washing.

(d).A colloquial term indicating loss of youth.

    by Wayne Foxworthy

 

(36) By baffle board we mean -

(a) The Board of Regents.

(b) A piece of material used to enhance the reproduction of low frequencies.

(c) An "ouija" board.

(d) A projecting piece that hinders easy placing of chassis in cabinet.

(e) A mystery story that puts one to sleep.

    by Irving Schlam

 

(37) Counterpoise has been defined as -

(a) A wire or other device that acts as a second plate of condenser with aerial wire and air.

(b) A weight used to balance another weight.

(c) Irritability, fussiness, the opposite of poise.

(d) A waitress leaning gracefully over the counter.

(e). A term used in radio musical composition.

    by S. O. Harries, Williams Lake, B. C.

 

(38) Anyone with an interest in radio knows that a microphone jack is -·

(a) A popular radio announcer.

(b) An instrument for raising or lowering a microphone.

(c) A contrivance to receive a plug to which is wired a microphone.

(d ) Money received for radio broadcasts.

    by Lester Rogers, Pleasantville, Lunenburg Co., Nova. Scotia.

 

<Answers Below>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Answers

(28c)

(29e)

(30a)

(31d)

(32c)

(33b)

(34c)

(35b)

(36b)

(37a)

(38c)

 

 

 

Entry Rules

(1) An award of a 1-year subscription to Radio-Craft will be given to each person who submits a Wittiquiz that the Editors consider suitable for publication in Radio-Craft.

(2) Wittiquizzes should preferably be typed: use only one side of paper.

(3) Submit as many Wittizquizzes as you care to - the more you submit the more chance you have of winning - but each should be good.

(4) Each Wittiquiz must incorporate humorous elements, and must be base on some term used in radio, public address or electronics.

(5) All answers must be grouped, by question number and correct-answer letter, on a separate sheet of paper.

(6) All contributions become the property of Radio-Craft. No contributions can be returned.

(7) This contest is not open to Radio-Craft employees or their relatives.

(8) The contest for a given month closes on the 15th of the 3rd month preceding magazine issue date. (For instance, contributions to February, 1938, Radio-Craft, on the newsstands about Jan. 1, must be received at Radio-Craft editorial offices not later than Nov. 15, 1937.

 

 

Posted September 29, 2015

Try Using SEARCH to Find What You Need.  >10,000 Pages Indexed on RF Cafe !

Copyright 1996 - 2016
Webmaster:  Kirt Blattenberger, BSEE - KB3UON
Family Websites:  Airplanes and Rockets | Equine Kingdom

All trademarks, copyrights, patents, and other rights of ownership to images
and text used on the RF Cafe website are hereby acknowledged.