•−•  ••−•    −•−•  •−  ••−•  •
RF Cafe Morse Code >Hear It<

Job Board

About RF Cafe™

Sitemap

coax amplitude ripple issues - RF Cafe Forums

Because of the high maintenance needed to monitor and filter spammers from the RF Cafe Forums, I decided that it would be best to just archive the pages to make all the good information posted in the past available for review. It is unfortunate that the scumbags of the world ruin an otherwise useful venue for people wanting to exchanged useful ideas and views. It seems that the more formal social media like Facebook pretty much dominate this kind of venue anymore anyway, so if you would like to post something on RF Cafe's Facebook page, please do.

Below are all of the forum threads, including all the responses to the original posts.


 Post subject: coax amplitude ripple issues
Posted: Mon May 29, 2006 3:11 am 
 
Lieutenant

Joined: Mon May 29, 2006 3:07 am
Posts: 2
I'm having some issues testing our system- I can't shake the amplitude ripple I'm reading from the coax cables I'm using. I've tried changing cables, using different lengths, making sure connections are tight, having isolation in the path, and nothing is working.

Any thoughts? I'm testing in a high heat/humidity region, so maybe that's the issue . . .

Thanks so much.


 
   
 
 Post subject:
Posted: Thu Jun 01, 2006 11:05 am 
 
Captain

Joined: Sun Jan 11, 2004 4:44 pm
Posts: 18
Are you sure that the cables & connectors are rated for the frequencies that you're operating at? If you're transmitting anything with a square edge, then you;d better make sure that the cable is rated at least 5x your highest fundamental or the harmonics that make up the edges will be reflected and possibly be causing your amplitude ripple.

Otherwise, maybe the impedance of your source and/or load are not close enough to the cable/connector impedance and you are seeing VSWR (that's my name!) mismatch induced ripple. If your source/load is even 10 ohms off of your transmittion path impedance the amplitude ripple can be noticealbe of long distances.

You didn't mention how long the cable run is or your signal frequency & modulation type, so all I can do is make these guesses. Hope they help.

--- VSWR ---


 
   
 
 Post subject:
Posted: Thu Jun 01, 2006 9:13 pm 
 
Lieutenant

Joined: Mon May 29, 2006 3:07 am
Posts: 2
I'm in the 10-13 GHz region. I'm using the appropriate isolators, and my cable runs are only around 12ft. However, in talking with a senior RF tester, he says that my adapters may be causing the issues- I'm using a fair number of adapters to connect my SMA isolators to my N-type coax. Minimizing them may be the key. Any thoughts?

Thanks for your input.






Posted  11/12/2012
Custom Search
More than 10,000 searchable pages indexed.

Your RF Cafe
Progenitor & Webmaster

Click here to read about RF CafeKirt Blattenberger... single-handedly redefining what an engineering website should be.

View the YouTube RF Cafe Intro Video Carpe Diem!
(Seize the Day!)

5th MOB: My USAF radar shop

Airplanes and Rockets: My personal hobby website

Equine Kingdom: My daughter Sally's horse riding website